Ons clublogo in het kort

Ik zou het even willen hebben over ons nieuwe clublogo.  Velen van jullie vragen zich misschien af van waar dit logo komt.

Om hierop een antwoord te geven moeten we teruggrijpen naar de heraldiek van het gemeentewapen van Riemst. Een gemeentewapen bestaat gewoonlijk uit een gekleurd schild, wel of niet in vakken verdeeld, waarbij vaak een of meer figuren horen.

Als we het wapenschild van Riemst nader onderzoeken dan merken we drie dingen op:

  1. De geel/rode dwarsbalken aan de linkerzijde;
  2. De adelaar aan de rechterzijde
  3. De sleutel onderaan.

Al deze vlakken hebben hun betekenis.  Zo verwijzen de geel/rode dwarsbalken naar het Graafschap Loon.  Inderdaad vroeger waren de gemeenten Genoelselderen, Herderen, Membruggen en Riemst Loonse Heerlijkheden.

De tweekoppige zwarte adelaar in sabel (zwart) en gebekt, getongd, gepoot van keel (rood) op goud veld komt van het Luikse hooggerecht. Kanne was vroeger Luiks en Millen volgde Luiks gewoonterecht en ging in beroep en leer bij het hoger Luikse gerecht.

Tenslotte werd er ook de zilveren sleutel van St.-Servaas op rood veld genomen.  Vlijtingen was hoofdbank der elf banken van St.-Servaas en Zichen Zussen Bolder werd in 1505 aangekocht door het St.-Servaaskapittel van Maastricht.

Gezien al deze gemeentes het latere Riemst gingen vormen, was het wapenschild alzo compleet.  Gezien onze club in Genoelselderen ligt, werd ervoor gekozen om de adelaar en sleutel te vervangen.  Enkel de dwarsbalken werden behouden en de adelaar werd vervangen door het V.V.D.H. opschrift om ons te laten herrinneren aan onze trouw aan de rasvereniging voor Duitse Herdershonden.
De sleutel werd vervangen door "40" ons stamnummer bij diezelfde rasvereniging en tenslotte werd er een zwart silouet van een schutzhond (IPO hond) dwars over het schild geplaats om onze hoofdactiviteit te onderstrepen.

Ziezo, ik hoop dat jullie weer wat bijgeleerd hebben en ons logo nu nog beter kunnen waarderen.

Tekst: Peter Croughs

Terug naar alle weetjes


Contacteer ons

Email: info@kringgroep-riemst.be

Social Media:

Design by:

Design by:

Vereniging Voor Duitse Herders