Mijn hond heeft geen stamboom...

Uw hond heeft geen stamboom! Dat maakt voor Kringgroep 40 Riemst niets uit. U bent evenzeer welkom en wij beschouwen u evenwaardig aan de leden die een Duitse herder mét stamboom hebben. Als u echter met uw hond wenst deel te nemen aan wedstrijden of zelfs wenst te fokken, dan zijn er toch wat addertjes onder het gras.

Ik wil sporten met mijn hond. Wat moet ik doen?
Als je wenst deel te nemen aan B.O.P. (gehoorzaamheid) wedstrijden in de schoot van de V.V.D.H. moet enkel een werkboekje aanvragen aan de V.V.D.H. Alle leden met een Duitse herder krijgen zo'n boekje, ook deze zonder stamboom, en daarmee ben je klaar om te starten. Hoe je zo'n boekje kan aanvragen leest u elders op deze site.
Wil je aan zogenaamde "open" wedstrijden deelnemen, dit zijn wedstrijden die open staan voor alle rassen, dan dien je een extra werkboekje aan te vragen bij de K.K.U.S.H. en deze kan je helaas enkel krijgen indien je hond een stamboom heeft. Gelukkig is er aan een oplossing gedacht. Je dient dan wel aan een tentoonstelling van een Kynologische organisatie deel te nemen en minstens het resultaat "goed" behalen met je hond. Met dit resultaat kan je dan een zogenaamde "werkkaart" aanvragen bij de Kynologische organisatie (K.K.U.S.H.) en via deze werkkaart kan je dan ook een werkboekje bekomen. Dit is vrij omslachtig maar het is nodig als je aan een I.P.O. of een Agility wedstrijd wenst mee te doen.

Ik wil fokken met mijn hond. Wat moet ik doen?
Omdat de Kynologische organisatie de afstamming van je hond niet kennen zal je nooit een stamboom kunnen krijgen voor jou hond. Je mag hem of haar dus ook niet gebruiken voor de fokkerij, tenzij je de hond laat registreren bij de Kynologische organisatie. Je kan inderdaad je hond laten inschrijven in het R.I.S.H. Dit is een speciaal register voor honden zonder stamboom waarin je je hond kan laten opnemen als je wil fokken. Je hond krijgt dan een RISH nummer in plaats van het gekende LOSH nummer. Vandaar dat mensen dit wel eens de "roze stamboom" noemen. Dit is echter verkeerd. Het is geen stamboom, maar een registratienummer op een roze papier (een stamboom staat op een blauw papier).
Wat moet je hiervoor doen? Wel net zoals voor de werkkaart moet je deelnemen aan een tentoonstelling van de Kynologische organisatie en dit zelfs twee maal onder verschillende keurmeesters. Je hond dient ook tweemaal een "zeer goed" te behalen. Is dit het geval, dan ligt de weg open naar inschrijving in het RISH en kan je de hond inzetten in de fokkerij. De pups krijgen ook geen stamboom. Ook zij dienen ingeschreven te worden in het RISH en moeten dus ook aan twee tentoonstellingen deelnemen met dezelfde inzet. Dit dient drie generaties herhaald te worden en dan pas zullen de pups een F.C.I. stamboom kunnen krijgen omdat vanaf dat de kynologische organisatie het bewezen acht dat de honden raszuiver zijn. Let wel, je moet als fokker natuurlijk wel voldoen aan alle fokreglementen zoals heup-, elleboog- en DNA-controles alsook dien je als fokker in regel te zijn met de F.C.I. (dus kennelnaam e.d.). Je ziet het, er komt heel wat bij kijken, waardoor enkel de echt gemotiveerde mensen hun aan deze reis wagen.
Als je hond ingeschreven is in het R.I.S.H. heb je nog andere voordelen waardoor het toch het overwegen waard is. Je mag deelnemen aan alle open wedstrijden en ook deelname aan tentoonstellingen van de V.V.D.H. is nu toegestaan.

Wat dien ik te onthouden?

En verder... geniet van het samenzijn met jou Duitse herder. Stamboom... of niet.

Tekst: Peter Croughs

Terug naar alle weetjes


Contacteer ons

Email: info@kringgroep-riemst.be

Social Media:

Design by:

Design by:

Vereniging Voor Duitse Herders